Title of ... Description of .. VideoObject

Meranie zraku na základnej škole v Martine

Thursday, 23 May 2024 03:04
There is no translation available.

Dňa 30.4. sme uskutočnili skríningové meranie krátkozrakosti na Evanjelickej spojenej škole v Martine. Na celom projekte sa podieľala UVEA klinika s Jesseniovou lekárskou fakultou Univerzity Komenského v Martine a taktiež s Univerzitnou nemocnicou v Martine.

Prečo sme skríningové meranie začali robiť?

Cieľom skríningu je včasná diagnostika ochorenia krátkozrakosť. Krátkozrakosť (myopia) patrí medzi najčastejšie refrakčné zrakové ochorenia a jej výskyt v posledných rokoch rastie. Včasná diagnostika a liečba krátkozrakosti môže pomôcť predchádzať jej zhoršovaniu a vzniku vážnych zrakových komplikácií v neskoršom veku ako je sivý zákal, zelený zákal a rôzne ochorenia sietnice. Predpokladá sa, že do roku 2050 bude až polovica svetovej populácie krátkozraká. Je to spôsobené najmä tým, že veľmi veľa ľudí pracuje na blízko, napríklad na počítači či telefóne.

Koho sme merali?

Merali sme žiakov druhého stupňa na Evanjelickej spojenej škole v Martine. Vekové rozmedzie žiakov bolo od 12 do 16 rokov.

 

 

Ako dopadlo meranie?

Na skríningu sme celkovo zmerali zrak 30 študentom. Pozitívnou správou je, že len 2 z nich sme odporučili celkové odborné vyšetrenie u oftalmológa.

Kto sa zúčastnil merania?

Meranie bolo realizované pod vedením garanta MUDr. Juraja Haličku PhD., ktorý pôsobí ako oftalmológ v našej očnej klinike UVEA a taktiež v Univerzitnej nemocnici v Martine. Venuje sa predovšetkým chirurgii sivého zákalu, sietnice a výskumnej činnosti. Stál napríklad pri vývoji liečby tupozrakosti pomocou 3D virtuálnej reality. Merania sa taktiež aktívne zúčastnili traja študenti medicíny – Lívia, Lukáš a Pavol, ktorí výsledky v spolupráci s MUDr. Haličkom budú postupne spracovávať a nadviazať na výsledky meraní vykonané pred pandémiou Covid-19.

 

 

 

MUDr. Juraj Halička, PhD., počas merania zraku v Evanjelickej spojenej škole v Martine

 

Zaujímavosti o krátkozrakosti

  • V niektorých krajinách Východnej Ázie trpí krátkozrakosťou približne 70% mladých ľudí
  • Krátkozrakosť (myopia) sa stáva celosvetovým problémom a už dnes v zásade čelíme jej pandémii. Podľa odhadu bude ochorením do roku 2050 trpieť až 50% celosvetovej populácie
  • Výskumy naznačujú, že deti tráviace viac času vonku majú nižšie riziko vzniku krátkozrakosti
  • Ľudia s vysokým stupňom krátkozrakosti majú v dospelosti zvýšené riziko ďalších očných chorôb ako je napríklad sivý zákal
  • Pojem „myopia“ – krátkozrakosť pochádza z gréčtiny a znamená „krátky zrak“
  • Presná príčina vzniku tohto ochorenia nie je známa
  • Ľudia s krátkozrakosťou môžu mať problémy s videním v noci pri šoférovaní alebo pri športe

Prevencia krátkozrakosti?

Neexistuje žiaden zaručený spôsob, ako zabrániť vzniku krátkozrakosti. Existuje však viacero vecí, ktoré môžete urobiť pre zníženie rizika vzniku krátkozrakosti u detí.

  • Deti by mali tráviť čo najviac času von a to minimálne 2 hodiny denne
  • Obmedzte čas, ktorý trávite pred obrazovkou
  • Dbajte na správnu vzdialenosť pri čítaní a písaní, a to približne vo vzdialenosti 40 cm
  • Nezanedbávajte pravidelné očné prehliadky

Čo je krátkozrakosť?

Krátkozrakosť alebo myopia je očná porucha, pri ktorej sú blízke predmety jasne vykreslené, avšak veci vo väčšej vzdialenosti sú rozmazané. Vada je spôsobená tým, že oko je dlhšie alebo má vyklenutejšiu rohovku.

 

 

Aké sú možnosti liečby u detí?

Okuliare so sklami s periférnym myopickým defokusom vďaka špeciálnej úprave skla poskytujú ostré videnie a bránia nadmernému predlžovaniu očnej gule. Výsledkom je spomalenie rastu krátkozrakosti.

Kontaktné šošovky s periférnym myopickým defokusom korigujú krátkozrakosť a spomaľujú jej nárast.

Ortokeratologické kontaktné šošovky sú nazývané aj nočné šošovky, pretože sa nosia len v noci počas spánku. Upravujú tvar rohovky, čím korigujú krátkozrakosť a astigmatizmus. Vďaka tomu môže dieťa vidieť cez deň ostro bez nutnosti nosenia okuliarov.

Vysoko zriedené atropínové kvapky, ktoré sa používajú raz denne pred spaním, slúžia na spomalenie rastu krátkozrakosti.

 

 

Možnosti liečby krátkozrakosti u dospelých pacientov od 18 rokov?

Často preferovaným riešením našich pacientov je laserová operácia. Keďže sa vo väčšine prípadov jedná o ľudí s aktívnym životným štýlom, preferujú možnosť úplne sa zbaviť okuliarov, aby sa mohli venovať svojim obľúbeným činnostiam naplno a bez obmedzení vo videní.

Princípom operácie je zmena zakrivenia rohovky pomocou laserového lúča. Dôsledkom zmeny zakrivenia rohovky sa lúče svetla dopadajúce do oka opäť zbiehajú na sietnici, čím pacient získava ostré videnie.

Dokonca existuje riešenie aj pre pacientov, ktorí majú príliš vysoké mínusové dioptrie alebo príliš tenkú rohovku. Riešením sú takzvané fakické šošovky, ktoré sa vkladajú do oka pred vlastnú šošovku.To zaistí pacientovi ostré videnie bez nutnosti nosenia okuliarov.

 

 

Pre koho je zákrok vhodný?

Vhodnosť na zákrok podlieha niekoľkým indikačným kritériám. Patrí sem napríklad vek pacienta, ktorý je odporúčaný približne od 18 rokov s ustálenou dioptriou do približne 40tky. Výška dioptrií by mala byť obvykle od -1 do -9 dioptrií. Ďalšou indikáciou je hrúbka rohovky, celková anamnéza pacienta, iné ochorenia ako napríklad astigmatizmus. Preto je pred operáciou dôležité absolvovať predoperačné vyšetrenie, kde uskutočníme všetky potrebné merania, aby mohla operácia prebehnúť bezpečne a dosiahli sme očakávaný pooperačný výsledok. Na vyšetrení sa nás môžete samozrejme opýtať akékoľvek otázky ohľadom operácie či pooperačnej liečby.

 

 

Ak by ste sa chceli o laserovej operácii očí krátkozrakosti dozvedieť viac, určite si prečítajte náš blog: “Chcete sa zbaviť okuliarov? Toto by ste mali vedieť.“, ktorý je plný užitočných informácií.

 

Additional Info

  • sdo_type: VideoObject
  • sdo_name: Title of ...
  • sdo_description: Description of ..
  • sdo_duration: PT1M33S
  • sdo_contentUrl: http://www.example.com/video123.flv
  • sdo_embedUrl: http://www.example.com/videoplayer.swf?video=123
  • sdo_interactionCount: 1
Rate this item
(1 Vote)

Blogs

more blogs