Title of ... Description of .. VideoObject

OPEROVALI SME 100 ROČNÚ PACIENTKU

Monday, 03 April 2023 14:23
There is no translation available.

 

Veľa z vás si možno položí ako prvú otázku prečo sme operovali pani v tak pokročilom veku? Táto staručká dáma totiž prakticky nič nevidela. Bolo to spôsobené veľmi pokročilým sivým zákalom na oboch jej očiach. A aj vďaka jej rodine má tento príbeh šťastný koniec.

Pani Mária k nám na kliniku prišla v decembri 2022 v doprovode s mamou a vnučkou Jankou. Na svoj vek sa pohybovala relatívne dobre, no kvôli veľmi zlému videniu potrebovala asistenciu svojej rodiny prakticky 24/7 a to aj u nás na klinike. Skúste si to predstaviť tak, že vidíte v podstate len tmu a aspoň trochu svetla uvidíte len pri priamom pohľade napr. na žiarovku z lampy. Keďže chcela najbližšia rodina urobiť starkej Márii radosť k Vianociam a chceli, aby čo najskôr opäť videla, rozhodli sa pre našu kliniku.

Keďže sme už pred príchodom vedeli, že pôjde o komplikovaný sivý zákal, predoperačné vyšetrenie pani Mária absolvovala priamo u operatéra – pána primára Vidu. Vykonali sme všetky potrebné merania a vyšetrenia, vnučke sme vysvetlili možné riziká. Jedno z nich bolo aj to, že by bolo potrebné pri prípadnej komplikácií vykonať pars plana vitrektómiu – preto sa dátum operácie naplánoval na špeciálny operačný deň zameraný na komplikované prípady, kde budeme mať pre prípadné komplikácie pripravené všetky potrebné nástroje a fakoemulzifikačný prístroj.

 

 

Fotografia zhotovená priamo počas operačného zákroku. Na operačnej sále je zhasnuté svetlo kvôli zvýšeniu viditeľnosti po aplikácií špeciálneho farbiva contrast blue, ktoré sa aplikuje pri veľmi zakalených šošovkách.

 

Z predoperačného vyšetrenia bola výsledná diagnóza: brunescentná katarakta (sivý zákal) a na druhom oku tzv. katarakta nigra. Sú to veľmi pokročilé sivé zákaly kedy má šošovka hnedú až tmavohnedú farbu (zdravá ľudská šošovka je číra a priehľadná). Vízus pacientky – teda to, čo reálne vidí bol na úrovni pohybu ruky pred očami. Druhé oko bolo prakticky nevidiace. Kvôli vysokému riziku výskytu komplikácií počas operácie, sme sa rozhodli operovať len oko s brunescentným sivým zákalom. Na tomto oku bol nález totiž o niečo menej komplikovaný a preto sme mali aj vyššiu šancu, že pani prinavrátime videnie.

 

Vyoperovaná šošovka s diagnózou katarakta nigra (ilustračný príklad)

Vyoperovaná šošovka s diagnózou brunescentná katarakta (ilustračný príklad)

 

Pani Mária prichádza o päť dní po predoperačnom vyšetrení už na samotnú operáciu. Operácia prebehla bez akýchkoľvek komplikácií. Hneď po operácií ako sa posadila na operačný stôl dokázala vidieť, koľko jej primár Vida ukazuje prstov na ruke z diaľky približne 2 metrov, čo bola pre nás všetkých skvelá správa! 

 

Fotografia zachytená bezprostredne po úspešne dokončenej operácii. Zľava: inštrumentárky Viky a Gabika, pacientka pani Mária a operatér primár UVEA Rastislav Vida.

 

Mesiac od operácie (kedy štandardne ukončujeme sledovanie pooperačného nálezu po operácií sivého zákalu) je zraková ostrosť pani Márie na úrovni 30% z videnia zdravého oka (bez okuliarov) do diaľky a do blízka vidí dokonca až na úrovni 80%! Sami sme videli ako táto dáma ožila už na 24 hodinovej kontrole po operácii – prinavrátil sa jej totiž jeden z najkľúčovejších ľudských zmyslov, ktorý je pre väčšinu z nás samozrejmosť – zrak.

 

Momentka z mesačnej kontroly, kedy pani Mária číta malé písmená pri testovaní jej zrakovej ostrosti pod dohľadom MUDr. Zuzany Prídavkovej.

 

 

FOTOGALÉRIA z priebehu operácie a vyšetrení

Additional Info

  • sdo_type: VideoObject
  • sdo_name: Title of ...
  • sdo_description: Description of ..
  • sdo_duration: PT1M33S
  • sdo_contentUrl: http://www.example.com/video123.flv
  • sdo_embedUrl: http://www.example.com/videoplayer.swf?video=123
  • sdo_interactionCount: 1
Rate this item
(4 votes)

Blogs

more blogs