Title of ... Description of .. VideoObject

História liečby sivého zákalu – Katarakty

Tuesday, 30 April 2024 02:56
There is no translation available.

Aj keď vieme, že tieto operácie sa vykonávali už v období 2000 rokov pred n. l., prvá písomná zmienka sa datuje okolo roku 500 pred n. l. a pochádzala od staroindického oftalmológa Susrustha. Jeho inštrumentárka na dezinfekciu použila plameň, v ktorom ihlu nahriala. Áno, návšteva očného lekára bola v tom období naozaj vzrušujúca. Zákrok prebiehal tak, že ihlou sa zakalená šošovka, ktorá už musela byť "zrelá" - teda stvrdnutá, zatlačila do sklovca a tým sa na sietnicu opäť dostali slnečné lúče, ktoré tvorili obraz. Starovekí Rimania zašli ešte ďalej, šošovku ihlou rozdrvili. Ak pacient počas zákroku nedostal infarkt, nakoniec videl. Nie moc dobre, ale o čosi lepšie. Tento spôsob dnes voláme - reklasifikácia šošovky.

Postupom času prišli oftalmológovia na to, že sivý zákal je ochorenie výhradne šošovky a bude dobré ju vybrať von. Vtedy prestali pichať, či drviť a začali rezať. Treba podotknúť, že ešte stále bez narkózy. Priekopníkom bol francúzsky lekár Jacques Daviel a na prvú extrakapsulárnu extrakciu šošovky si trúfol v polovici 18. storočia. V tých časoch sa zmeny k lepšiemu diali pomaly a tak zvyšok Európy trval na starých postupoch.

Anatómia oka z roku 1200 nášho letopočtu.
Anatómia oka z roku 1200 nášho letopočtu.

Nákresy rôznych nástrojov používaných pri operáciách oka a príklad zákroku z 18. storočia
Nákresy rôznych nástrojov používaných pri operáciách oka a príklad zákroku z 18. storočia

Anestézia v druhej polovici 19. storočia
V druhej polovici 19. storočia si medicínska obec povedala, že dosť bolo kriku pacientov. Na svet prišla anestézia a v operačných sálach zavládlo ticho. Až v tomto období definitívne zvíťazila extrakcia nad reklasifikáciou. Liečba sivého zákalu (katarakty) začala pripomínať dnešné postupy. Inovátorom extrakcie sivého zákalu bol Albert von Graefe. Friedrich Jaeger zdokonalil techniku operácie katarakty tým, že rez do rohovky vykonával na hornom limbe (hranica, kde priehľadná rohovka prechádza do bielej skléry), čo zabezpečilo krytie rany mihalnicou a ochranu pred infekciou.

Plexisklo v očnej chirurgii
Ďalším prelomovým objavom v očnej chirurgii boli úlomky plexiskla z čelných skiel bojových stíhačiek, ktoré sa dostávali pilotom z druhej svetovej vojny do očí. Oko nie je práve tolerantný orgán a neprijme len tak hocičo. S plexisklom si však "porozumelo" a dokázalo ho prijať. V múdrych hlavách tak vznikol nápad na prvé umelé šošovky. Ako prvý sa o implantáciu umelej vnútroočnej šošovky pokúsil v roku 1949 Angličan Harold Ridley. Písal sa rok 1949 a odštartoval tak novú éru v liečbe sivého zákalu. Za pár rokov prišla na svet aj prvá umelá šošovka z mäkkých materiálov, ako ju poznáme dnes. Jej otcom bol Čech Otta Wichterle, matka je neznáma...

Operačný mikroskop
Absolútnou revolúciou bolo v päťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia zavedenie operačného mikroskopu od firmy Zeiss. Všetko bolo zrazu väčšie a bližšie. Lekári boli tým pádom presnejší a operácie úspešnejšie. A oftalmológovia zašli ešte ďalej. Do práce sa začali voziť spoločne. V mikrobusoch. Desiatu si nosili v miktoténových sáčkoch a tajne snívali o mikrovlnke v kuchynke, ktorá v tom čase u nás ešte nebola dostupná. Inými slovami mikrochirurgia zažívala veľký boom.

Fakoemulzifikácia
V roku 1967 prichádza na scénu okrem zvuku legendárnej kapely Genesis aj ultrazvuk, konkrétne Charles Kelman s vynálezom fakoemulzifikácie. Išlo o zavedenie ultrazvukovej sondy s minimálnym rezom, schopnej fragmentácie a odsatia všetkých hmôt s ponechaním puzdra. Fakoemulzifikácia je najbežnejšou metódou operácie sivého zákalu na svete. Je to bezpečná a efektívna metóda, ktorá umožňuje pacientom s šedým zákalom znovu získať dobré videnie.

Liečba sivého zákalu dnes
Liečba spočíva vo výmene prirodzenej šošovky oka za umelú vnútroočnú šošovku, ktorá je pacientovi vyrobená na mieru. Šošovky sú implantované natrvalo a vyrábajú sa z najkvalitnejších materiálov, ktoré nepodliehajú zmenám spôsobených starnutím. Neskôr pri operácií sivého zákalu sa začal využívať aj femtosekundový laser. Ide operačnú techniku s minimálnym použitím ostrých nástrojov. Femtosekundový laser sa pri operácii sivého zákalu používa na vytvorenie rezov v puzdre šošovky a na jej fragmentáciu – rozbitie na drobné kúsky. To umožňuje chirurgovi ľahšie a bezpečnejšie odstrániť zakalenú šošovku a následne implantovať umelú vnútroočnú šošovku. Femtosekundový laser prináša pacientovi niekoľko výhod – skracuje štandardnú dobu zákroku, urýchľuje pooperačné hojenie, prináša šetrnosť k očným tkanivám oka a zvyšuje tak bezpečnosť celého zákroku. Úplne prvou pacientokou, ktorá podstúpila operáciu sivého zákalu s asistenciou femtosekundového lasera na Slovensku, bola pani Mária z Oravy. Tento zákrok sa navyše uskutočnil práve u nás v UVEA. Operácia bola bezbolestná a pri plnom vedomí pacientky. Pani Mária na operované oko videla už na druhý deň a úplne bez problémov už po mesiaci od operácie.

Operácia sivého zákalu s femtoseklndovým laserom
Operácia sivého zákalu s femtosekundovým laserom

Zákrok v UVEA klinike dnes
Zákrok v UVEA klinike dnes

Ak ste tento článok dočítali až sem, prešli ste dlhú cestu, rovnako ako medicína. Od drôta do oka, až po bezbolestný laser. My u UVEA sme nesmierne radi, že našim pacientom vieme poskytnúť tú najmodernejšiu liečbu, nielen sivého zákalu, ale väčšiny očných ochorení, ktoré ich trápia. Ak to bude potrebné, radi vás u nás opäť uvidíme.

Additional Info

  • sdo_type: VideoObject
  • sdo_name: Title of ...
  • sdo_description: Description of ..
  • sdo_duration: PT1M33S
  • sdo_contentUrl: http://www.example.com/video123.flv
  • sdo_embedUrl: http://www.example.com/videoplayer.swf?video=123
  • sdo_interactionCount: 1
Rate this item
(1 Vote)

Blogs

more blogs