Title of ... Description of .. VideoObject

Jednodňová chirurgia v UVEA Mediklinik

Wednesday, 11 December 2019 22:00
There is no translation available.

Existujú pacienti, ktorí z rôznych dôvodov nemôžu podstúpiť operáciu v lokálnej anestézii – bežne preferovanej metóde znecitlivenia pri operácii očí. Záleží nám na tom, aby sme na klinike vedeli ponúknuť tie správne služby naozaj každému, kto ich potrebuje, a práve preto sme sa rozhodli zaviesť aj možnosť operácie v celkovej anestézii.

Vylepšený zrak si všimnete až po zobudení zo spánku

Od apríla tohto roka je možné v UVEA Mediklinik absolvovať zákrok aj v celkovej anestézii, teda narkóze. Je to stav, keď vaše telo počas operácie uvedie do riadeného bezvedomia lekár, anestéziológ. Práve vďaka celkovej anestézii sa vám môže zdať, že sa váš zrak vylepšil za pár sekúnd, kým ste spali.

Od spustenia tejto možnosti bolo v UVEA vykonaných viacero operácii, ktoré prebehli v celkovej anestézii, medzi nimi operácie sivého zákalu, refrakčné operácie, ale aj náročnejšie operácie ako transplantácie rohovky DMEK, či operácia sietnice PPV.

„Výhodami celkovej anestézie pre pacientov sú komfort a bezstresový priebeh operácie. Niektorí pacienti sa nedokážu zbaviť svojich obáv, a preto je tu riziko, že by úspešnosť zákroku mohli ohroziť. Toto celková anestézia eliminuje. Je to nesporná výhoda aj pre operatéra, pretože pacient v celkovej anestézii sa nehýbe,“ vysvetľuje MUDr. Martin Kvašnica.

Ako vraví MUDr. Kvašnica, všetci pacienti však musia byť oboznámení aj so všeobecnými rizikami spojenými s celkovou anestéziou. „Každý lekársky výkon, ktorý sa na pacientovi realizuje, je spojený aj s určitým rizikom. Aj pri anestézii môže v ojedinelých prípadoch dôjsť ku komplikáciám, ktoré môžu byť menej alebo viac závažné. S tým musia pacienti rátať, a preto sa pred výkonom podpisuje aj informovaný súhlas.“

Kedy sa využíva celková anestézia

Aj keď prioritou stále zostávajú zákroky v lokálnej anestézii, v týchto vybraných prípadoch odporúčame pacientom radšej celkovú anestéziu: 

  • pri náročných operáciách,
  • pri dlhých operáciách,
  • ak operáciu podstupuje pacient, ktorý nedokáže kontrolovať svoje pohyby a činy počas operácie (napr. pacient s mentálnym postihnutím),
  • ak má pacient z operácie nadmerný strach.

Cieľom je, aby od nás ľudia odchádzali spokojní, s tak vylepšeným zrakom, ako to ich diagnóza dovoľuje. A naši operatéri sú natoľko skúsení, že vedia, kedy je potrebné zvoliť metódu celkovej anestézie.

Pri dostatočnom odôvodnení je možné aj to, aby si pacient vyžiadal operáciu v narkóze sám. „Samozrejme, aj pacient si môže požiadať o anestéziu, napríklad keď vie, že to nezvládne, má strach z prístrojov a podobne. Po zvážení všetkých rizík aj benefitov sa následne rozhodneme, či je operácie v celkovej anestézii vhodná, alebo odporučíme radšej iné riešenie,“ hovorí MUDr. Kvašnica.

V čom sa líši zákrok v celkovej anestézii od toho v lokálnom znecitlivení

Oproti zákroku v lokálnej anestézii je potrebné pred operáciou v narkóze absolvovať základné laboratórne odbery a interné predoperačné vyšetrenie. To sa skladá z EKG srdca, prípadne aj z röntgenu pľúc pri pacientoch starších ako 60 rokov a fajčiaroch. V prípade potreby môže pacient svoje otázky konzultovať s tímom UVEA, prípadne aj priamo s anestéziológom.

Okrem vyšetrení pred operáciou sa v tomto prípade líši aj postup po zákroku. Ako nám prezradil MUDr. Kvašnica, pobyt na klinike sa o trochu predĺži. „Po lokálnej anestézii odchádzajú pacienti prakticky hneď, ale po celkovej anestézii ich monitorujeme na pooperačnom lôžku v priemere dve až tri hodiny po operácii. Následne sú prepustení.“

Po zákroku sa odporúča, aby pacienti opustili kliniku v sprievode inej osoby. Jediné, čo zostáva, je tešiť sa z nového, vylepšeného zraku.

Additional Info

  • sdo_type: VideoObject
  • sdo_name: Title of ...
  • sdo_description: Description of ..
  • sdo_duration: PT1M33S
  • sdo_contentUrl: http://www.example.com/video123.flv
  • sdo_embedUrl: http://www.example.com/videoplayer.swf?video=123
  • sdo_interactionCount: 1
Rate this item
(5 votes)

Blogs

more blogs