Title of ... Description of .. VideoObject

Rúška sú povinné, ale ako ich nosiť, aby boli aj účinné?

Tuesday, 31 March 2020 14:27
There is no translation available.

V súčasnosti platí, že bez rúška by ste nemali vychádzať von. Nie je však jedno, či použijete jednorazové rúško, ušijete si vlastné, alebo použijete respirátor. Jednotlivé typy ochrany, ktoré si dávame na tvár, sa líšia v pôsobení aj v kvalite. Navyše, niektoré môžete po dvoch hodinách vyhodiť. Ako teda vybrať to najsprávnejšie pre seba?

Rúško a respirátor nie je to isté

Ochranné rúško jednorazové

Jednorazové rúška sa obvykle používajú napríklad v operačných sálach. Lekári si ich nasadzujú, aby tak chránili pacienta. Obyčajné jednorazové rúška ochránia iných pred vami, ale nie sú schopné vírus zachytiť. Sú navrhnuté tak, aby zachytávali kvapôčky, ktoré vydychujete, aby ste tak nenakazili ľudí vo vašom okolí. Keďže ochorenie COVID-19 môžete prenášať aj vtedy, keď necítite žiadne príznaky, najlepšou ochranou proti šíreniu vírusu je to, keď ich nosia všetci.

 

Jednorazové rúška neslúžia na opakované použitie. Svoju účinnosť stratia už po približne dvoch hodinách nosenia, alebo akonáhle navlhnú. Vtedy je potrebné vymeniť rúško za nové.

 

Ochranné rúško ušité doma

Domácou verziu rúška tiež chránite skôr iných ako seba. Keďže ani tieto rúška nie sú po obvode utesnené, každým nádychom vdychujete aj čiastočky priamo z prostredia, preto je na ochranu pre vírusom aj toto rúško neúčinné. Stále však platí, že tým chránime jeden druhého, lebo zabraňujeme tomu, aby chorí prenášali vírus na iných. Navyše, vlastnoručne vyrobené rúška môžete po vypraní na vysokej teplote, vyvarení či ožehlení použiť opakovane. Ideálne je, keď si rúško vyrobíte zo stopercentnej bavlny a použijete látku vo veľkosti 20x20 centimetrov.

 

Respirátor

Väčšina respirátorov sa skladá z polypropylénu, pričom filter a maska sú z taveného a fúkaného polypropylénu a polyesteru. Tesnenie zabezpečuje obvykle PVC pena.

 

Respirátory plnia opačnú funkciu ako rúška, teda chránia nositeľa pred čiastočkami nachádzajúcimi sa v prostredí, vrátane vírusov. Po správnom nasadení tesnia na 85-95 % podľa kategórie. Filtrujú vzduch, ktorý vdychujete a zachytávajú škodlivé látky predtým, ako by sa dostali do dýchacieho systému.

 

Podľa použitého filtračného materiálu sa respirátory rozdeľujú do kategórií:

  • FFP1 – Dokáže zachytiť 80-90 % častíc. Tento typ respirátorov sa najčastejšie používa napríklad v stavebníctve.
  • FFP2 (čínska norma N95) – Zachytáva najmenej 94 % častíc a niektoré toxické látky.
  • FFP3 (čínska norma N100) – Respirátory najvyššej triedy s účinnosťou minimálne 99 %. Najčastejšie sa používajú v zdravotníctve a farmácii.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporučila ako minimálnu úroveň ochrany dýchacieho systému pred koronavírusom respirátory FFP2.

 

Pozor na výdychový ventil!

Respirátory, ktoré sú ním vybavené, síce ochránia vás, ale môžu infikovať ostatných. Ventilček sa otvorí pri vydychovaní, aby vám uľahčil dýchanie a pri nádychu sa automaticky uzatvorí.

Ak je človek, ktorý ho nosí infikovaný vírusom, pokojne ho môže týmto spôsobom ďalej prenášať. Preto je bezpečnejšie pre všetkých, ak sa v prípade respirátorov používajú tie bez ventilu.

Respirátory typu FFP1 a FFP2 môžu slúžiť aj celý deň a niektoré typy respirátorov FFP3 sa dajú použiť aj opakovane. Vždy si treba dôkladne prečítať popis od výrobcu. Ak sa respirátor poškodí, či cez neho začnete cítiť pach, alebo sa v ňom zrazu ťažšie dýcha, treba ho vymeniť. Vnútornej časti respirátora sa nikdy nedotýkajte, aby ste ho nekontaminovali.

 

Kedy viete, že máte svoju ochrannú pomôcku na tvár nasadenú správne?

  • Pred nasadením rúška/respirátora je potrebné si umyť ruky.
  • Rúško/respirátor chyťte za gumičku a nasaďte si ho
  • Upevnite si ho na nose a stiahnite až pod bradu. 
  • Rúška/respirátora sa počas nosenia nedotýkajte.
  • Rúško/respirátor dávajte dole zozadu a nedotýkajte sa prednej časti.
  • Po zložení si umyte alebo vydezinfikujte ruky.

 

Ako sa použitých rúšok a respirátorov správne zbaviť

Rúško môže byť po použití kontaminované, preto ho treba skladať opatrne a vhodiť ho následne do komunálneho odpadu, ideálne zatvorené v ďalšom obale, aby sa prípadná kontaminácia z neho nešírila ďalej. Ak ste v karanténe, alebo máte podozrenie, že ste nakazený vírusom, po vyhodení rúška si zatvorené odpadové vrece nechajte doma 72 hodín, a až potom ho vhadzujte do komunálneho odpadu vonku. Pri respirátoroch treba dodržiavať časy účinnosti uvedené výrobcom a následnej ich taktiež vhodiť do komunálneho odpadu.

 

Additional Info

  • sdo_type: VideoObject
  • sdo_name: Title of ...
  • sdo_description: Description of ..
  • sdo_duration: PT1M33S
  • sdo_contentUrl: http://www.example.com/video123.flv
  • sdo_embedUrl: http://www.example.com/videoplayer.swf?video=123
  • sdo_interactionCount: 1
Rate this item
(0 votes)

Blogs

more blogs