Title of ... Description of .. VideoObject

Za tajomným pohľadom Davida Bowieho sa skrývalo viac, než si možno myslíte

Monday, 18 January 2016 11:25
Magické dvojfarebné oči Davida Bowieho boli hádam prvá vec, ktorú si na ňom človek všimol. Magické dvojfarebné oči Davida Bowieho boli hádam prvá vec, ktorú si na ňom človek všimol.
There is no translation available.

Magické dvojfarebné oči Davida Bowieho boli hádam prvá vec, ktorú si na ňom človek všimol. Z množstva vysvetlení o príčinách tohto pohľadu s typicky zväčšenou ľavou zreničkou sa stal mýtus. Aká je skutočná príčina?

Nezvyčajný pohľad Davida Bowieho patril ku kľúčovým prvkom originálneho imidžu speváka. Aj v jednom z posledných videoklipov (Blackstar) je často vidieť zábery do jeho dvojfarebných očí. Po internete pritom kolovalo množstvo anekdot o príčinách ich vzniku, počnúc následkami bitky s fanúšičkou, cez padnutý prach do očí v detstve až po používanie šošoviek.

Čo sa teda skrývalo za Bowieho hypnotizujúcim dvojfarebným pohľadom? Mnohí fanúšikovia za tým videli heterochrómiu – stav, keď sa človek narodil s dvoma rôznofarebnými dúhovkami. Ide o dedičný a zvyčajne neškodný očný prejav, ktorý nájdeme aj u množstva známych hercov a herečiek ako Jane Seymour, Christopher Walken, Kate Bosworth či Mila Kunis. Úplne najčastejšie môžeme dvojfarebnosť očí vidieť u psov, mačiek a koní.

David Bowie ale nemal dvojfarebné oči

Na rozdiel od množstva celebrít s heterochrómiou aj v tomto prípade bol David Bowie unikátny. Za jeho nezvyčajným pohľadom sa totiž skrývalo ešte vzácnejšie ochorenie s názvom anizokória. V podstate ide o rozdielnu šírku zreníc. V prípade Bowieho bolo zasiahnuté ľavé oko s trvale rozšírenou zreničkou.

(David Bowie - Valentine's Day (DavidBowieVEVO)

Je prirodzené, ak sa zrenica vo svetlom prostredí zúži a v tmavom rozšíri. V prípade tejto choroby ale nepohyblivá zrenička nereaguje na zmeny svetla, zatiaľ čo druhá sa mení. To môže vyvolať ilúziu, že človek má oči s rôznou farbou. Bowieho ľavé oko sa tak zdalo v porovnaní s modrou dúhovkou na pravej strane tmavšie. Niekedy vyvolávajúce dokonca zdanie červeného oka. Tento efekt vidieť na mnohých jeho fotkách vrátane obalov albumov.

Aká je príčina anizokórie?

V prípade Davida Bowieho bola anizokória dôsledkom bitky o dievča s priateľom Georgeom Underwoodom, ktorá sa odohrala už keď mal pätnásť. Úder do oka pomliaždil očnú buľvu, a to viedlo k paralýze nervov, prenášajúcich impulzy do svalu v dúhovke, ktorý zužuje zrenicu. Závažnejším dôsledkom než dvojfarebnosť oka bol celoživotne zhoršený zrak. Mýtus ale hovorí, že Bowie v neskoršom období svojmu priateľovi za toto zranenie poďakoval, keďže jeho tajomný pohľad významne pomohol Bowiemu v kariére.

Mnohé prípady anizokórie bývajú výsledkom vrodených rozdielov v očiach a nie sú spojené so žiadnym zdravotným problémom. Nepatrné rozdiely vo veľkostiach zreničiek (max. do jedného milimetra) nájdeme až u každého piateho človeka. Ak má takéto oko správnu fotoreakciu, negatívny neurologický nález a človek je bez subjektívnych ťažkostí, nie je žiaden dôvod na znepokojenie.

Kedy zvážiť návštevu lekára?

Anizokória býva sprievodným príznakom pri dvoch neurologických ochoreniach – Hornerovom syndróme a kompresii tretieho hlavového nervu (nervus oculomotorius). Dvojfarebnosť oka vtedy sprevádza aj množstvo ďalších príznakov ako napríklad „zapadnutie“ oka, červené spojivky, strata zrenicového reflexu a ďalšie. Tieto poruchy nervového systému zvyknú nastať v dôsledku poškodenia mŕtvicou, nádorom alebo po traume.

K ďalším príčinám anizokórie patria:

  • aneuryzma (chorobné rozšírenie aorty a tepien)
  • krvácanie vo vnútri lebky
  • nádor na mozgu alebo absces
  • pretlak v jednom oku spôsobený zeleným zákalom
  • infekcie membrán po celom mozgu (meningitída alebo encefalitída)
  • migréna
  • syfilis

Kedy teda navštíviť lekára? Ak máte rozdielnu veľkosť zreníc oka po úraze, vyšetrenie neodkladajte. Osobitne v prípadoch, ak sa k tomu pridruží rozmazané či dvojité videnie, svetloplachosť, zvýšená teplota, vracanie či bolesť hlavy alebo očí.

Additional Info

  • sdo_type: VideoObject
  • sdo_name: Title of ...
  • sdo_description: Description of ..
  • sdo_duration: PT1M33S
  • sdo_contentUrl: http://www.example.com/video123.flv
  • sdo_embedUrl: http://www.example.com/videoplayer.swf?video=123
  • sdo_interactionCount: 1
Rate this item
(1 Vote)

Blogs

more blogs