Title of ... Description of .. VideoObject

Vyberáte operáciu očí? Nestraťte sa v pojmoch

Wednesday, 09 December 2015 13:30
There is no translation available.

Často sa stretávam s tým, že ľudia, ktorí majú záujem o operáciu očí, prichádzajú na vyšetrenie s rozporuplnými informáciami. Na internete sa dočítate mnoho, ale presné informácie získate len málokde.

Pri operácii očí sa niektorí riadia iba cenovou politikou, či nakupujú operácie cez zľavové portály. Takto to ale nefunguje. Výber ovplyvňujú rôzne faktory a rozpočet by nemal byť na prvom mieste - ide o operáciu na celý život.

Aké sú limity?

Najjednoduchšou odpoveďou na otázku „aká operácia je pre mňa vhodná“ je odpoveď „príďte na vyšetrenie a uvidíme“. O type operácie totiž v prvom rade musí rozhodnúť odborník. Ide o faktory, ktoré sa jednoducho nedajú obísť. Laserom možno štandardne vykonávať korekciu krátkozrakosti od -0,5 po -9,0 dioptrií (za určitých okolností aj viac). Všeobecne platí, že najvhodnejší je pacient s dioptriami do -6,0 až -7,0. Laserová korekcia ďalekozrakosti je možná s určitými obmedzeniami od +0,5 do +4,0 dioptrií. (Výsledky sú obvykle z dlhodobého hľadiska horšie ako u mínusových dioptrií).

Dôležitým limitom je samotná hrúbka rohovky

V prípade, ak rohovka nie je dostatočne hrubá, nemôžeme vykonať operáciu typu Lasik. V niektorých prípadoch dokonca operáciu neodporúčame vôbec a je potrebné použiť inú metódu, napríklad implantáciu vnútroočnej šošovky. Operácia tiež väčšinou nie je možná, ak máte keratokonus alebo astigmatizmus, teda neštandardne zakrivenú rohovku.

Laserové bludisko: SMILE, LASEK, LASIK alebo PRK?

Laserové operácie sa v skratke vykonávajú dvoma metódami: povrchovou a podpovrchovou. Pri každej metóde sa používajú znecitlivejúce kvapky a pacient je pri plnom vedomí. Označenie 6D alebo 7D hovorí, že prístroj, ktorým vás budú operovať, využíva pri operácii eyetracker - sledovanie pohybu oka v reálnom čase. Eyetracker však už dnes majú všetky lasery, takže sa nemusí vždy v názve operácie uvádzať.

PRK (Fotorefrakčná keratektómia, angl.: photorefractivekeratectomy)

Ide o povrchový typ operácie a staršiu metódu. Jej nevýhodou je dlhá rekonvalescencia a pooperačná bolestivosť. Lekári po nej siahajú ak má pacient tenkú rohovku, alebo ak v povrchových vrstvách rohovky sú z nejakej príčiny zákaly (napr. po zápale). Pomocou chirurgického nástroja odstránime prvú povrchovú vrstvu epitelu (ktorá sa už na miesto nevráti) a následne laser odstráni dioptriu. Epitel, ako sa táto odstránená vrstva volá, za 3-4 dni dorastie. Nevýhodou metódy je bolestivosť a preto sa používa ojedinele. Na povrch rohovky je možné po operácií aplikovať kontaktnú šošovku, čím sa bolestivosť zmierni.

TE PRK (alebo No Touch PRK, teda bezdotyková metóda)

Namiesto nástroja použijeme na odstránenie povrchového epitelu excimerový laser, ktorý následne v druhom kroku odstráni aj dioptrickú chybu. Výhodou No Touch metódy je o niečo rýchlejšie hojenie, bolestivosť však ostáva. Všeobecne možno povedať, že tieto dve metódy patria medzi najlacnejšie. Aj tu je možné na konci operácie použiť kontaktnú šošovku.

LASEK (laser epithelialkeratomileusis)

Je jednou z najčastejšie vykonávaných operácii na svete. Ja osobne mám túto metódu najradšej a vykonávam ju už takmer desať rokov. Pri laseku sa epitel odstraňuje po nanesení alkoholového roztoku mechanickým inštrumentom a nasleduje laserová operácia na vrchnej časti rohovky, po ktorom epitel priklopíme naspäť. Výhodou je menšia bolestivosť oproti PRK (kedy sa epitel nepriklápa) a rovnako aj rýchlejšia rekonvalescencia. Na konci operácie sa na epitel aplikuje kontaktná šošovka, ktorá sa podieľa na tom, že nepríjemné pocity po operácii (rezanie, slzenie, svetloplachosť) sú výrazne redukované.

Určitou nevýhodou povrchových metód je riziko vzniku jemnej jazvičky na povrchu rohovky, ktorá sa môže prejaviť miernym návratom dioptrií a v ojedinelých prípadoch zahmleným videním. Treba ale spomenúť, že tento problém je veľmi vzácny a vyskytuje sa u pacientov s dioptriami do -4. Existuje na to ale riešenie - ďalším laserovým výkonom je možné jazvičku jednoducho odstrániť. Napriek tomu možno povedať, že LASEK je veľmi bezpečný a výsledky sú dlhodobo výborné (vykonáva sa cez 20 rokov). Syndróm suchého oka (stav, kedy je znížená tvorba sĺz a je nutné pravidelné aplikovanie umelých slz dlhodobo) býva pri LASEKU zriedkavý.

LASIK (laser-assisted in-situ keratomileusis)

Patrí v posledných rokoch medzi často vyhľadávané operácie. Je to najmä vďaka technologickému pokroku v oftalmológii, ale aj z hľadiska dôležitej výhody tejto metódy - výraznému odstráneniu pooperačnej bolestivosti a tiež prakticky okamžitému kvalitnému videniu. Princípom Lasiku je vytvorenie lamely alebo tzv. flapu.

Femtosekundový laserom vytvorí „krúžok z rohovky“, ktorý sa následne odklopí. Samotné odstránenie dioptrie už vykoná excimerový laser. Keďže ideme hlbšie do rohovky, práve v tomto prípade je dôležitá jej hrúbka, čo môže byť pri niektorých pacientoch kontraindikácia. Ak by sme totiž laserovali tenkú rohovku, mohli by sme ju poškodiť. Z dôvodu použitia dvoch laserov pri tejto operácii je aj samotná cena vyššia ako pri LASEKU či PRK.

Malým, no nezanedbateľným rizikom pri Lasiku je najmä možnosť uvoľnenia flapu, čo hrozí napríklad pri mechanickom údere na oko, napríklad loptou - preto táto metóda nie je vhodná pre ľudí, ktorí sa venujú kontaktným športom alebo idú do armády. Flap (lalôčik) rohovkového tkaniva neprirastie už k rohovke celkom napevno, čo je aj výhoda (pre prípadné reoperácie), ale aj nevýhoda (hrozí poškodenie flapu pri úraze).

Vzácne sa môžu objaviť aj iné závažné komplikácie, ako je vrastanie epitelu pod lalôčik alebo sterilný zápal rohovky. Diskutuje sa o vyššom riziku vzniku syndrómu suchého oka (podľa štúdií sa týka až do 20% pacientov), čo je zapríčinené preťatím nervov v rohovke. Vo veľmi vzácnych prípadoch môžu vzniknúť aj závažné komplikácie, no ich počet sa výrazne znížil so zavedením femtosekundových laserov.

Najnovšie varianty Lasiku

V posledných rokoch sa na trhu začalo objavovať označenie Z-Lasik, metóda, ktorá má výhodu najmä pri vytváraní flapu na jeho okraji. Ide o takzvaný zámkový alebo véčkový vzor, vďaka čomu lamela po operácii lepšie zapadne a riziko odtrhnutia alebo uvoľnenia flapu je napríklad pri úraze oka menšie. Názov Z-Lasik sa nie vždy uvádza a preto by ste sa mali opýtať lekára, či sa pri operácii táto metóda používa.

Najnovším typom operácie femtosekudnovým laserom je metóda SMILE (alebo aj Relex). Jeho výhodou je korekcia dioptrie bez vytvorenia flapu, to znamená, že laserujeme priamo vo vnútri rohovky a cez mikrorez odlaserovanú časť jednoducho „vytiahneme“. Výhodou je takmer úplná bezbolestnosť ihneď po operácii, vysoká stabilita rohovky a minimalizované riziko odtrhnutia flapu pri úraze oka.

Aj tu je však podstatná hrúbka rohovky, ktorá je často kontraindikáciou na tento typ operácie. Nevýhodou metódy je jej obmedzená presnosť pri nízkych dioptriách, nemožnosť použiť eyetracking (oko je fixované a centrované chirurgom), nemožnosť použiť korekciu aberácií (ako pri HD metódach) a v určitých prípadoch problematická dokorekcia, ak sa časť dioptrií vráti. Nevýhodou je tiež vysoká cena, ide v podstate o najdrahší typ operácie očí.

S HD alebo bez HD?

Pri operáciách laserom sa stretnete aj s označením HD. U väčšiny očných kliník označuje tento pojem vytvorenie digitálnej mapy rohovky pred operáciou, čo laicky znamená, že laser využíva informácie o tvare rohovky v každom jej mieste. Samotná rohovka totiž nie je exaktne oblá, nájdu sa na nej viaceré výklenky či priehlbiny. Vďaka digitálnej mape dokáže laser korigovať priebeh operácie na rôznych miestach presne tak, ako potrebujeme.

Ak ste sa zorientovali, som rád. Nezabudnite však, že rozhodnutie o type operácie je vždy podmienené predoperačným vyšetrením. Na ňom sa možno ukáže, že cena nemusí byť na prvom mieste. Na záver je potrebné povedať, že výsledky laserových výkonov sú až na ojedinelé výnimky výborné a na Slovensku sa vykonávajú na všeobecne vysokej úrovni.

Additional Info

  • sdo_type: VideoObject
  • sdo_name: Title of ...
  • sdo_description: Description of ..
  • sdo_duration: PT1M33S
  • sdo_contentUrl: http://www.example.com/video123.flv
  • sdo_embedUrl: http://www.example.com/videoplayer.swf?video=123
  • sdo_interactionCount: 1
Rate this item
(0 votes)

Blogs

more blogs