Title of ... Description of .. VideoObject

S vekom sa zo sveta strácajú farby

Tuesday, 10 March 2015 12:12
There is no translation available.

Ako vidia ľudia, ktorí nevidia farby? Pre ľudí so zdravým zrakom, ktorým v oku nechýbajú žiadne čapíky, je daltonista (farboslepý človek) často záhadou. Prípadov, kedy ľudia vidia svet ako čiernobielu fotografiu, je v skutočnosti veľmi málo, väčšinou sú problém jedna či dve farby. Vedecká štúdia poukazuje na zaujímavý fakt – farbosleposť nesúvisí len s genetikou, ale aj s vekom.

Po 90-tke sú farby problém

Vedci dali 865 účastníkom vo veku 58 – 102 rokov vyplniť dva testy farbosleposti. 40 % z nich malo problém s farbami a aspoň v jednom z nich a 20 % neuspelo ani v jednom. Kým v teste zlyhalo len niekoľko ľudí mladších ako 70 rokov, nad 85 ho nespravila viac ako polovica. Najhoršie dopadli ľudia nad 90 – s farbami mali problém až dve tretiny.  

Modro-žltý problém

Abnormálne videnie farieb postihuje viac ako polovicu ľudí z najstarších vekových skupín. Kým spomedzi osôb mladších ako 70 rokov má problémy len pár ľudí, v neskorších dekádach života počty osôb s abnormálnym farebným videním rapídne stúpajú. Zaujímavé je, že vekom sa zhoršujú problémy relatívne netypickej farbosleposti – takmer 80 % abnormalít sa týkalo zámeny svetlých odtieňov modrej s fialovou alebo žltej so zelenou.

Otestujte sa

Poruchy vnímania farieb sú zradné, lebo na prvý pohľad sa môže zdať, že farby vidíme všetci inak. O farbách existujú rôzne predsudky, typickým príkladom je tvrdenie, že muži nevidia také veľké spektrum farieb ako ženy. Tu však miešame dohromady pomenovanie a videnie – ak muž nevie pomenovať „marhuľovú farbu“, ešte neznamená, že ju nevidí.

Jediným spôsobom, ako sa presvedčiť o citlivosti svojho zraku sú testy farbosleposti. Najznámejší je takzvaný Ishiharov test, ktorým vyšetrujú základnú farbosleposť aj oční lekári. V špecifických prípadoch používajú aj špeciálny prístroj anomaloskop.

Farbosleposť je mužská doména

Medzi faktory, ktoré môžu k zmenám videnia prispievať patrí zmenšenie zreníc, menšia priepustnosť svetla do oka, žltnutie šošovky v oku či zmena citlivosti sietnice. Všetky tieto javy súvisia s procesom starnutia. Ďalším dôležitým faktorom, ktorý môže k abnormalitám farebného videnia prispievať je to, že väčšina bežných očných chorôb typických pre vyšší vek spôsobuje anomálie vo videní modrej a žltej farby už v predklinických a skorých štádiách. Patria medzi ne napríklad glaukóm, vekom podmienená makulárna degenerácia a očné ochorenia súvisiace s cukrovkou.

Farbosleposťou trpí oveľa viac mužov (8 %) ako žien (0,4 %). Vo výnimočných prípadoch sa farbosleposť dá korigovať okuliarmi komplementánej farby, častejšie však dochádza k úprave farebného videnia po operáciách niektorých typov sivého zákalu, po ktorých sa zažltnuté videnie vráti do normálu.

Additional Info

  • sdo_type: VideoObject
  • sdo_name: Title of ...
  • sdo_description: Description of ..
  • sdo_duration: PT1M33S
  • sdo_contentUrl: http://www.example.com/video123.flv
  • sdo_embedUrl: http://www.example.com/videoplayer.swf?video=123
  • sdo_interactionCount: 1
Rate this item
(0 votes)

Blogs

more blogs